Lyckad IBEP utbildning i Västra Götaland

På Stjärnåsen skyttecenter hölls den internationella bågjägareutbildningen (IBEP) av instruktörerna Stefan Skarp och Kenth Hansson. Det deltog sju entusiastiska jägare, som alla fick ett IBEP bevis i handen efter helgen. Deltagarna var mycket nöjda med innehållet i kursen som balanserades väl, genom en blandning av teori och praktik. Kursen innehöll ett extra anatomimoment som vanligtvis inte ingår i en standardutbildning, en deltagare fick möjligen att skjuta en pil från ett tree-stand på en avlivad och uppställd mufflonbagge för att därefter studera skottplaceringen och den oerhörda skada pilspetsen orsakar vid genomskjutning av viltets vitala organ.

När jag frågar Alexander, varför han deltar i kursen, svarar han: ” Jag och min kompis Erling håller på att förbereda oss för att jaga med pil och båge, vi tycker det är både en mental och fysisk utmaning att överlista vilt med pilbåge”.

När Holger Bäckelie får samma fråga så svarar han: ”Jag har varit jägare länge men då jag blev utbränd kunna jag inte fortsätta att skjuta med krutvapen pga. av ljudet oavsett, hörselskydd och ljuddämpare. Därför började jag att träna med pilbåge som rehabilitering och nu ser jag fram mot att jaga med pilbågen”!

Text och Foto Else Ammentorp