Finland tar ett beslut om jakt på storvilt med pilbåge.

Finlands Parlament har den 20e juni ändrat Jaktlagen så att det nu är möjligt att jaga vitsvanshjort, dov och kronhjort, vildren, mufflon och vildsvin med pil och båge.

Jaktförordningen är inte klar i skrivande stund men intentionen är att ett skjutprov kommer att krävas av de framtida bågjägarna vidare kommer regelverket innebära en vidareutbildning av provledare för de kommande kompetensproven.

Jaktförordningen planeras att bli klar under hösten 2017, under tiden har den som önskar jaga rådjur med pil och båge dispens från kravet att ha genomfört skjutprovet till den 1 januari 2018.

I Finland har det alltid funnits möjlighet att jaga med pil och båge. Redan 1993 reglerades jakten så att den i princip gällde småvilt, I April 2001 reglerades jakten så att man även kunde jaga rådjur och bäver efter att det Finska Bågjägareförbundet har gemensamt och under en tid arbetat för en förändring av lagen. Gårdagens beslut kom efter ett flertal års samarbete mellan det Finska Jägareförbundet och det Finska Bågjägareförbundet.

Anders Gejer

Kategorier: Nyheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Nyheter

Dansk motion om hjortjakt med båge.

Danska regeringen lägger fram ett förslag om jaktlag. Klicka på länken för att läsa om vad som händer inom bågjakten i Danmark.

Nyheter

Svenska Jägareförbundet vill ha bågjakt

Följ länken för att läsa om Svenska Jägareförbundets syn på bågjakt.

Nyheter

Årsmötet i boken

Efter en hel helg i bågjaktens namn har vi nu haft både årsmöte i Ånnaboda och årsmötesjaktstig på 3Dranchen norr om Örebro. På lördagen började vi med att träffas till gemensam lunch där vi hade Läs mer…