Jakt på storvilt med pilbåge i Finland

Finland tar ett beslut om jakt på storvilt med pilbåge.

Finlands Parlament har den 20e juni ändrat Jaktlagen så att det nu är möjligt att jaga vitsvanshjort, dov och kronhjort, vildren, mufflon och vildsvin med pil och båge.

Jaktförordningen är inte klar i skrivande stund men intentionen är att ett skjutprov kommer att krävas av de framtida bågjägarna vidare kommer regelverket innebära en vidareutbildning av provledare för de kommande kompetensproven.

Jaktförordningen planeras att bli klar under hösten 2017, under tiden har den som önskar jaga rådjur med pil och båge dispens från kravet att ha genomfört skjutprovet till den 1 januari 2018.

I Finland har det alltid funnits möjlighet att jaga med pil och båge. Redan 1993 reglerades jakten så att den i princip gällde småvilt, I April 2001 reglerades jakten så att man även kunde jaga rådjur och bäver efter att det Finska Bågjägareförbundet har gemensamt och under en tid arbetat för en förändring av lagen. Gårdagens beslut kom efter ett flertal års samarbete mellan det Finska Jägareförbundet och det Finska Bågjägareförbundet.

Anders Gejer