Fyra skrivtips för BågJägare(n)!

Tidningsmaterial skickas till redaktionen via kassor@bagjakt.org

 

Du vet väl om att SBJF ger ut medlemstidningen BågJägaren? En medlemstidning i dubbel bemärkelse. Tidningen delas ut till medlemmar men bygger också på inskickat material från er medlemmar. Vi i redaktionen för BågJägaren är mycket tacksamma för det material vi får in, men vill fortsätta uppmana er att skicka in ännu mer för att kunna producera en allt bättre medlemstidning.

Så, varför har inte du skickat in något ännu? Kanske sitter du där och muttrar något i stil med ”Ja, men det är ju inte så lätt att bara skriva något.” Nej, det är sant. Skrivkramp kan drabba vem som helst, men för att hjälpa dig på traven har vi tagit fram fyra enkla tips.

 

  1. Inspireras

Sitt inte där med din skrivkramp och önska att ”någon annan” skriver och skickar in material till BågJägaren. Är du inte inspirerad – se då till att bli det! Du behöver inte ha besökt andra sidan av jordklotet, jagat en utdöd mammut eller poserat med ursprungsbefolkningen i ett främmande land. Självklart är jaktresor ett säkert kort och har du gjort en sådan borde du redan ha viss inspiration till en kort eller lång artikel (med andra ord kan du nu hoppa över till punkt två i listan).

Men för den som inte gjort någon resa nyligen eller kanske inte alls har jagat med pil och båge ännu, finns det fortfarande alternativ. Alla människor brukar ha åsikter i det mesta. En debattartikel kanske är något för dig? Eller varför inte berätta om din nuvarande bågjaktsutrustning? Det finns alltid något att skriva om. Inspirationen kan du hitta i tidigare nummer av BågJägaren eller i liknande tidningar. Vad tycker du själv är kul att läsa, eller vad tycker du saknas i BågJägaren idag? Vad du än tänker på just nu, så är DET svaret på vad du borde skriva.

 

  1. Skriv!

När du nu har bestämt ungefär vad du ska skriva om: börja skriv. Det låter kanske knepigt men sätt dig ned med ett nytt Word-dokument (eller stenåldersmodellen med papper och penna), och bara börja skriv. Det finns inget som säger att du måste börja i början. Kanske kom du på den perfekta meningen att avsluta det hela med? Skriv ned den innan den försvinner! En text byggs ofta i delar, men delarna behöver inte komma i ”rätt” ordning. Skriv först och strukturera sedan. Lämna till exempel rubriken till sist, för det är egentligen inte förens resten av texten är färdig, som du vet vad den kom att handla om.

Och om att skriva är bland det värsta du vet, så behöver det knappt vara en text överhuvudtaget. Det går faktiskt lika bra att skicka in ett par schyssta bilder du tagit, med inget mer än lite korta förklaringar till vad bilderna visar.

 

 

  1. Korrekturläs

Sist men inte minst – korrekturläsning. Vi i redaktionen korrekturläser så klart allt material innan det publiceras, men det finns faktiskt två väldigt enkla och snabba sätt att kolla igenom din text innan du skickar iväg den.

Antingen ber du någon läsa igenom den. Kanske en familjemedlem eller en jaktkompis? Det viktiga är bara att den blir läst med nya ögon, så kanske onödiga stavfel eller krångliga meningsbyggnader kan undvikas direkt. Har du ingen i din närhet som kan (eller orkar…) läsa din text, så är nästa tips att istället läsa texten högt för dig själv. Då hör du genast om det är något som är svårt att hänga med i eller bara kan förbättras.

 

Nu sitter du snart med en text som är mer än välkommen till oss i redaktionen. Så vad är då tips nummer fyra? Det är så klart att skicka in materialet. Det gör du lättast via mejl till kassor@bagjakt.org. Tänk gärna på att skicka bilder som separata filer och att ha en tydlig avsändare (d.v.s. namn på skribenten och ev. fotograf).

 

Text av: Ronja Persson (Ronja är sedan 2014 ansvarig för formgivningen av BågJägaren och har en kandidatexamen i Informationsdesign med inriktning Textdesign. Medlem i SBJF har hon i princip varit sedan födseln.)