Svenska BågjägareförbunderTräning för bågskytte - hand, handled, underarm och armbåge

Flera moment inom båskytte kan kräva god stabilitet och kontroll av våra handleder och underarmar. Inte minst då det gäller att hålla bågen stadigt under en längre stund. Nedan kommer ett par moment att visas som kan motverka de påfrestande moment som bågskytte och således också bågjakt kan föra med sig.

Intensitet och antal repetitioner varierar med det behov man har men att gå igenom övningarna regelbundet är ändå att rekommendera. Tre gånger i veckan kan vara att rekommendera med 3 x 15-20 repetitioner med varje arm vid varje tillfälle. Övningarna bör utföras i ett lugnt tempo för att inte öka risken för skador för den ovane.

Om man sedan tidigare har en skada eller annat besvär gällande sin handled, underarm eller armbåge rekommenderas söka hjälp för detta. Övningarna ingår många gånger i olika rehabiliteringsplaner för dessa områden. Det besväret man upplever kan också vara ett symtom från någon annan del av kroppen. Bara för att man exempelvis har ont i sin armbåge så behöver det inte betyda att själva skadan hör till armbågen.

 

Övning 1.

Greppa ett lite längre och tyngre föremål, förslagsvis din pilbåge, mot ena änden. Om du greppar bågen mer mot mitten så minskar motståndet och om du håller bågen ut mot ena änden så ökar motståndet. Så det är enkelt att justera motståndet efter styrka och dagsform.

Vrid/rotera sedan underarmen långsamt åt vardera håll. Var lite försiktig i början vid yttrelägena då påfrestningen där är som störst. Vänd långsamt vid ytterlägena och vrid sedan underarmen åt andra hållet ut i motsatt ytterläge. Återupprepa i önskat antal repetitioner.

armen ut

armen upp

armen in

 

 

Övning 2.

Utgå från samma grepp som i övning 1. Tippa sedan bågen framåt långsamt så långt som möjligt. Var försiktig i ytterläget och vänd där genom att lyfta upp pilbågen igen till startposition.

hand upp

hand mitten

hand ner

 

Det är det många som kanske är starka i dessa övningar men det är inget skäl till att stressa i utförandet av övningarna. Ta det ändå lugnt och fixera istället en tyngd i pilbågens övre ände för att öka motståndet eller använd något annat föremål som exempelvis en kvast eller spade eller något annat som väger lite mer men som ändå det går att få bra grepp omkring.

Dessa övningar fungerar ofta bra för andra orsaker som exempelvis olika underarms- och armbågsbesvär. Men vid skada eller besvär kan det vara viktigt att kontakta lämplig profession för att utreda orsaken bakom besväret i fråga.

 

Öva väl

J. Bågjägare och Leg. Sjukgymnast, fil.mag.

Bli medlem!

Stöd införandet av bågjakt, spridning av korrekt (saklig och vetenskaplig) information samt utbildning av bågjägare.

Bli medlem nu!

Enkätfråga

Jagade du med pilbågen under senaste jaktsäsongen?

Berätta om dina upplevelser

Skicka in berättelsen av dina upplevelser och bifoga ett antal bilder.

Det kommer alla medlemmar tillgodo!

Vi kan lägga ut det på hemsidan eller ha en artikel i tidningen.

Kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vill du annonsera ?

... på vår hemsida?
eller
... i vår förbundstidning?

Hör av dig!